Fifty Shades of Communication

 

Er is heel wat te doen geweest rond Fifty Shades of Grey. Voor- en tegenstanders verdedigen hun standpunten. Deze post gaat niet over de film zelf maar over film als medium om zaken bespreekbaar te maken. Door het verhaal, de topic worden eigen ervaringen herbeleefd, gekoppeld met emoties en kunnen we tot een bepaald bewustzijn komen.

Denk aan “Schindler’s list”, 12 Years a Slave, An Inconvenient Truth en nog heel veel voorbeelden van films en documentaires die verder kijken dan entertainment. Ongeveer anderhalf jaar geleden mocht ik een klein deeltje uitmaken van zo’n productie “Destressed”.  Destressed heeft als missie om mensen bewustzijn te doen krijgen rond de topic stress. To find sanity in an insane world. De film heeft al enkele prijzen gewonnen tijdens filmfestivals maar is nog niet te zien op het grote scherm in de buurt. Vier keer heb ik de reacties mogen zien van het publiek in Europa en USA en heb ik mooie zaken zien gebeuren tijdens een Q&A na de film. Mensen die stuk voor stuk het verhaal met zichzelf gingen linken en zelf conclusies trokken en ook actiepunten voor de toekomst. Ik heb dan ook heel veel respect voor de makers van zo’n productie die dikwijls heel wat over hebben en zelf stress beleven om zoiets op poten te zetten. Nu Destressedfilm.com wordt vervolgd want wie weet komt dit pareltje toch nog in de buurt. Vorige week mocht ik nog zo’n ander pareltje in preview bekijken van filmmaker Fokke Baarssen.

Soms hebben mensen, bedrijven, koppels een film, een documentaire, een coaching, spreker nodig om zaken bespreekbaar te krijgen. Communicatie is soms zo’n big deal. Dingen worden niet benoemd en fricties worden niet aangepakt. Men gaat zijn eigen weg of men ontploft. Vechten of vluchten in een andere realiteit, nieuwe job of een nieuwe liefde om dan even later weer met dezelfde realiteit geconfronteerd te worden.

Tijdens mijn workshops, (team)coachings maak ik dingen bespreekbaar. Ik leer mensen meer focus te leggen op lichaamstaal, feedback geven en assertiever communiceren op een geweldloze manier. Dat is durven, doen en doorbijten. Het brengt relaties of dat nu privé of professioneel is tot een dieper niveau. Niet altijd gemakkelijk en toch naar mijn ervaring verhelderend. Het heeft ook als voordeel dat er geen emotionele eindjes meer blijven hangen. Ik verbaas mij er ook telkens over dat mensen jarenlang rondlopen met zaken die ze hadden willen zeggen en dit zelfs impact heeft op hun stressniveau of nachtrust.

Dus ja, ik pleit voor communicatie en als dat na het bekijken van Fifty Shades of Grey leidt tot meer creativiteit, spanning of communicatie in en rond de slaapkamer dan kan een mens daar toch niets op tegen hebben.

Warme groeten

Dana Ketels

 

Leave a Reply

*

Registreer voor gratis 7 weken e-cursus Op weg naar uw doel - registreer hier